• Martina

Makovky s mákem



Svrchu mákem bohatě sypaná tenounká křupavá kůrka, pod ní schovaná nadýchaná střída… TÉ MAKOVKY!




RECEPT

omládek:

  • 150 g hladké mouky 00

  • 150 g mléka

  • 10 g čerstvého droždí

  • 15 g cukru

těsto:

  • omládek

  • 350 g hladké mouky

  • 150-175 g vlažného mléka

  • 35 g změklého sádla (ano sádla!)

  • 35 g změklého másla

  • 50 g cukru

  • 2 žloutky

  • kůra ze čtvrtky citrónu (nemusí být)

  • 5 g soli

  • bílek - na potření

  • celý mák na posyp



POSTUP:


- do mísy nasypejte sušené nebo rozdrobte čerstvé droždí, smíchejte s cukrem, vodou a moukou na hladkou kaši a nechte stát zhruba 1,5 hodiny - záleží na teplotě v místnosti, omládek se vám musí krásně rozbublat a napěnit

- k omládku poté přimíchejte ostatní ingredience a vypracujte hladké těsto v robotu - asi 8min hnětení, nechte kynout 90-120 min (letní měsíce i 50 min)

- můžete si také těsto rozdělit na dvě poloviny, ty rozválet na kruh, rádýlkem rozkrájet na trojúhelníky a pak stočit do rohlíků nebo jednoduše udělat tvary, které máte rádi

- takto připravený rohlík pak zahněte do podkovy a naskládejte vedle sebe na pečící papír - raději dál od sebe, aby se vám při pečení neslepily. Plech uschovejte do igelitové tašky a nechte 20 minut kynout

- poté si dejte předehřát troubu na 180°C - rohlíky zatím budou dál kynout - když vám pípne trouba, rohlíky pomašlujte bílkem a posypejte mákem

- pečte v troubě rozpálené na 180°C asi 20 min dle trouby - do barvy



Ať chutná! :)

M.

0 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Mechový dort

Pan mrkvový