• Martina

Kváskový pšeničný chléb



Bochník lahodné chuti, vůně i křupu.



Potřebovat budete:

160 g vitálního pšeničného nebo žitného rozkvasu

580 g hladké mouky

160 g celozrnné žitné mouky

560 g vlažné vody (cca 24-25 stupňů, odstátá v pokojové teplotě)

18 g soli



POSTUP:

- 8-12 hodin předem si připravte rozkvas (10g kvásku z lednice + 80g vody + 80g žitné mouky)

- Vše kromě soli nahrubo smíchejte a nechte cca 30 minut odstát, poté vložte do robota s hákem a míchejte cca 8min. Pak přidejte i sůl a míchejte dalších 5min.

- Těsto přesuňte do misky mírně vymazané olejem nebo vodou a nechte kynout. Během kynutí mokrýma rukama popřekládejte - zaručíte si jemnější střídu, pevnější těsto s ktrým se vám bude lépe pracovat.

- Podle teploty v místnosti Vám bude těsto kynout asi 4-5 hodín


- Vykynuté těsto rozdělíme na 2 kusy a předtvarujeme na váleček nebo bochánek, poté nechte 20-30 minut odpočinout na lince, přikryto utěrkou.

- Po odpočinku těsto finálně vytvarujte, stočte do dvou ošatek.

- Druhé kynutí můžete nechat na lince nebo v lednici. Na lince bude těsto kynout rychle, takže do dvou hodin už pečete. Já preferuji lednicové kynutí, protože dodá těstu extra chuť a mouka má čas pracovat. V lednici nechávam odpočat 12-20 hodin, kde těsto téměř nenaroste.

- Chléb nařízneme 1 dlouhym řezem a vsadíme na tál, pánev, nebo do pekáče.

- Pečeme na 250 stupňů prvních 20 minut, pak snížime na 210 stupňů a dopékame dalších 20 až 30 minut dle preference barvy kůrky.



Ať chutná! :)

M.




0 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Mechový dort

Pan mrkvový

© 2020 by Martina Fabianová

  • Facebook
  • Instagram